Monday, 14 May 2012

LAGI ISU PALESTIN..Ayuh kita cakna!

NAKBAH PALESTIN_15Mei1948 = 64 tahun sudah berlalu : 
Di Malaysia ada sambutan Hari Guru setiap tahun pada 16 hb Mei sempena mengingati jasa guru dan pendidik yang mencelikkan anak bangsa daripada buta huruf sehingga berjaya dalam kerjaya masing-masing.Terimaksih Cikgu!

Di seluruh dunia pula terutama umat Islam yang perihatin akan sentiasa ingat pada tanggal 15 hb Mei 1948 terbentuknya negara haram Yahudi di bumi Palestin yang terletaknya Masjid Al-Aqsa kiblat pertama umat Islam.Kini Yahudi yang bertapak di bumi Palestine menyembelih dan membunuh umat Islam Palestine tanpa rasa belas kasihan setiap saat dan detik dan mengusir umat Islam Palestine ke Jordan, Lubnan dan Syria sebagai pelarian.

Amat malang lagi bila kerajaan Umno-Bn jadikan talibarut Yahudi Apco Worldwide sebagai penasihat mereka dengan bayaran RM70 juta setahun!

Nakbah Palestine

Istilah Nakbah mungkin adalah satu perkataan yang agak asing bagi sebahagian rakyat Malaysia melainkan buat mereka yang benar-benar prihatin mengenai isu umat Islam antarabangsa terutamanya di Palestin.

NAKBAH bermaksud malapetaka atau bencana besar. Manakala Nakbah Palestin merujuk kepada penubuhan Negara Haram Israel yang telah diisytiharkan secara rasminya pada 15hb Mei 1948. Peristiwa ini berlaku selepas terlaksananya kependudukan dan penjajahan haram oleh rejim Yahudi Zionis ke atas tanah dan penduduk asal Negara Palestin secara sistematik dengan bantuan British dan PBB. Tarikh penting tersebut adalah detik hitam buat penduduk asal bumi Palestin, orang-orang Arab dan dunia Islam secara keseluruhannya. Negara Palestin yang selama ini telah dinaungi kedamaian dan keadilan untuk ribuan tahun itu semakin merasai keperitan, kepedihan dan derita yang berpanjangan apabila mereka berada di bawah jajahan dan kongkongan Yahudi Zionis sejak enam dekad yang lalu.Baca semua di sini.. 
Di Malaysia...

Kefahaman mengenai isu ini masih perlu diperluaskan lagi di kalangan masyarakat Malaysia yang pelbagai melalui penulisan di akhbar-akhbar dan majalah, ceramah-ceramah dan pameran-pameran serta media elektronik. Sumbangan kemanusiaan pula mesti dipergiatkan bagi membantu rakyat Palestin yang telah sekian lama tertindas. Tidak keterlaluan jika kita mengatakan bahawa Malaysia seharusnya menjuarai isu sejagat ini, bukan sahaja di kalangan kita bahkan di persada antarabangsa.

Persoalannya, adakah kita telah berbuat sesuatu bagi meringankan beban dan kesengsaraan yang mereka alami selama ini? 


 Dan nampaknya, hari ini kita digemparkan lagi dengan isu dunia yg terbaru..SOLIDARITY isue in PALESTINE!..mmg hangat..
 apa yang jadi?..
Buka sahaja halaman sosial facebook,semua 'dp' telah ditukar kpd gmbr ini..
 
sampaikan 'Maher Zein' juga turut serta..Jadi,anda bila lagi??..
 
SEBARKAN!
-KITA TURUT RASA APA YANG MEREKA RASA-

Jom tukar Profile Picture Kita. Save image, upload semula di FB anda kemudian Pilih mana-mana individu dalam gambar untuk di crop.
Demi perpaduan menyokong lebih dari 3000 tahanan Palestin yang melancarkan mogok lapar ketika ini.

Warna Coklat adalah warna pakaian yang dikenakan oleh entiti zionis Israel ke atas BANDUAN BERANI MATI.

(*Logo di sebelah kanan ertinya "Shabas" dan ia merupakan singkatan bagi "Perkhidmatan Penjara Israel)

Tahanan Palestin mogok lapar memerlukan bantuan anda, sila berkongsi ini dengan kawan anda untuk menyebarkan kesedaran mengenai mogok lapar yang terbesar dalam sejarah.

Bilal Thiab - 77 Hari
Thaer Halahleh - 77 Hari
Hassan Safadi - 71 Hari
Omar Abu Shallal - 69 Hari
Mohammedd Al-Taj - 61 Hari
Mahmoud Sarsak - 55 hari
Faris Al-Natur - 48 hari
Jafar Ezz Al-Din - 54 Hari
Abdallah Al-Barghouthi - 33 Hari
lebih daripada 2000 Banduan - 28 Hari.

Jangan biarkan media antarabangsa mengebumikan kes mereka, semua tahanan meminta hak asasi mereka sebagai tawanan perang, hak lawatan, hak pendidikan dan hak-hak lain yang diisytiharkan oleh undang-undang antarabangsa.
  AYUH SAMA-SAMA KITA CAKNA UMAT!!
 
~The best of the believers is one who is best in attitude~

No comments :

Post a Comment

SAHABAT