Saturday, 19 March 2011

Siapa di hati kita??

Diceritakan juga bahawa pada suatu ketika Khalifah Umar Al-Khattab ingin menguji seorang budak gembala kambing di sebuah padang pasir. “Boleh kau jualkan kepadaku seekor daripada kambing-kambing yang banyak ini?”


“Maaf tuan, tidak boleh. Kambing ini bukan saya yang punya. Ia milik tuan saya. Saya hanya diamanahkan untuk menjaganya sahaja.”


"Kambing ini terlalu banyak dan tidak ada sesiapa selain aku dan kamu di sibi. Jika kau jualkan seekor kepadaku dan kau katakan kepada tuanmu bahawa kambing itu telah dimakan oleh serigala, tuanmu tidak akan mengetahuinya, " desak Saidina Umar lagi, sengaja menguji.


"Kalau begitu, di mana ALLAH?" ujar budak itu.


Saidina Umar terdiam dan kagum dengan keimanan yang tinggi di dalam hati anak kecil itu. Walaupun hanya seorang gembala kambing yakni pekerja bawahan, tetapi dengan kejujuran dan keimanannya, dia punya kedudukan yang tinggi di sisi ALLAH. Jelas ada DIA di hatinya..


>>renung2kan... siapa agaknya yang berada di hati kita?? semoga kita sentiasa berada di dlm naungan cinta-Nya ; yakni cinta Illahi, insyaAllah...  No comments :

Post a Comment

SAHABAT